<![CDATA[Livensveen Gårdsbarnehage - Tiurgruppa]]>Sun, 18 Oct 2020 16:33:43 +0200Weebly<![CDATA[OkTOBER ER HER]]>Sun, 27 Sep 2020 12:58:21 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/oktober-er-herHei Hei!
Da er oktober rett rundt hjørnet og jeg har satt sammen en plan for den, dette er et utgangspunkt, men forandringer og spontanitet har vi rom for:)
En meget fin september er over, vi har besøkt mange fine turplasser der barn har lekt mye "Daidalos" ( fra barne-tv) og mye "Mikkel rev" varianter. Det er har også vært stor interesse for å spille ulike brettspill, der vi har øvd på å følge regler, vente på tur, telle prikker på terning og flytte antall på brettet. 
Vi har ofte samlingsstunder ute i skogen der vi leser bok, synger og snakker om hvordan vi vil ha det på tiur-gruppa! 
Det er mye som skjer og det er gøy å være med gjengen hver dag, mange fine røver-historier og masse humor er viktig i hverdagen:)
Her er plan for oktober- ta en titt!
Minner om foreldremøte tirsdag 29.sept fra kl.18.00-19.30
Det vil bli foreldresamtaler løpet av oktober/november, nærmere beskjed kommer!
Vil også ønske min gode kollega Marius lykke til på nye eventyr, håper du kommer tilbake med brei nordnorsk dialekt;)

Er det noe dere lurer på så bare spør:)

mvh Markus
mndplan_okt2_tiur_pdf.pdf
File Size: 260 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiur_40.pdf
File Size: 101 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiur_42.pdf
File Size: 116 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiur_43.pdf
File Size: 135 kb
File Type: pdf
Download File

]]>
<![CDATA[Tiurene er klar for September]]>Fri, 28 Aug 2020 07:58:00 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/tiurene-er-klar-for-septemberHallo hallo!
Da ligger månedsplan og ukeplan for september ute på hjemmesiden!
Ta en titt på plan og det jeg  har skrevet sammen med planen! 
Vil bare minne på at vi fortsetter med matboks og drikkeflaske  i sekken hver dag fremover siden vi fortsatt er på gult nivå!
29. september da er det duket for foreldremøte, mer info kommer nærmere!
Tiurene har vært på flere av turplassene i de siste ukene ,der har vi  ryddet og gjort klart turplassene til høsten kommer for fullt!
Vi har også hengt ut viltkamera, og etter første runde så hadde vi cirka 20 bilder av sau, noen av ekorn og jaggu ei dame med bikkje også! Så satser på litt mer spennende dyreliv utover høsten:)
Siden jakta er i gang, så håper vi Stian får nå fangst som vi kan se nærmere på etter hvert!
Vi har laget "Vennskaps-sol" der tiurene har fortalt selv hva vi skal gjøre for å være en god venn! Ta en titt på ytterdøra til avdelingen!

​God helg!


mndplan_sept_tiur_pdf.pdf
File Size: 338 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiur_36.pdf
File Size: 107 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiur_37_pdf.pdf
File Size: 106 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiur_38_pdf.pdf
File Size: 112 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiur_39_pdf.pdf
File Size: 113 kb
File Type: pdf
Download File

]]>
<![CDATA[Ukeplan for de to neste ukene]]>Sun, 16 Aug 2020 13:24:51 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/ukeplan-for-de-to-neste-ukeneHar skrevet en liten plan for de to neste ukene i august, så kommer det mer utfyllende plan for september senere:)
Har nevnt det tidligere i innlegget nedenfor, men nevner det her å, bare ta med sykkel og hjelm om det er ønskelig.


ukeplan_for_tiur_34_og_35.pdf
File Size: 157 kb
File Type: pdf
Download File

]]>
<![CDATA[Oppstart For Tiurer]]>Sun, 16 Aug 2020 05:47:09 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/oppstart-for-tiurerHei alle sammen! håper alle har hatt en fin sommerferie med familie og venner! 
Ønsker dere alle sammen hjertelig velkommen tilbake!

Da er vi klar for ett nytt barnehageår, og ser fram til det!:)
Tiur- gruppa i år består av tre jenter og sju gutter. Det er en "ny" gutt som starter opp nå mandag, og han skal vi ta godt i mot og bli enda mer kjent med underveis! Det blir veldig fint!
Tiur-gruppa er jo som sagt en ren gruppe med skolestartere, så vi skal sammen med barna prate litt om dette når vi er samlet og prate litt om hva det er å være skolestartere og hvordan vi skal ha det i gruppen, og litt forventinger vi voksne har også til barna når man er eldst i barnehagen! 
De voksne som er tilknyttet denne gruppa er Markus, Stian, Jeanette, Heidi  og Hanne S.
Så om det er noe dere vil ta opp eller lurer på så er det fint om dere spør oss, så skal vi svare så godt vi kan:) 
Dere har fått ett skriv fra Ane Cecilie der hun nevner at årets årsplan skal være inspirert av "Dyrene i Hakkebakkeskogen", dette skal vi da jobbe med dette barnehageåret, det skal være en rød tråd igjennom hele året, men det skal være tilpasset hver avdeling, så man har mulighet til å jobbe med dette på ulike måter, jeg vil på månedsplanene kort skrive om hvilke fagområder som vi jobber med og som er knyttet til vår årsplan. 

Den første tiden i barnehagen
Da skal barna få sine nye plasser nede på "nystua", barna skal få se avdelingen de skal være.
Vi skal være mye ute  i skogen, masse lek og samlingsstunder i skogen. 
Vi skal bli kjent med "Dyrene i Hakkebakkeskogen", hvilke dyr er det med i fortellingen".
Vi skal synge sanger og lese bøker.
Barna kjenner jo hverandre godt, men vi skal jobbe med hvordan vi skal være mot hverandre og prate om hva en god venn er, kanskje vi voksne dramatiserer ulike situasjoner barna kjenner seg igjen i! Er ofte når man gjør dette at barna kjenner seg godt igjen i slike situasjoner. Og da kan vi prate om dette etterpå med barna! Da kan barna selv komme med forslag på hvordan man løser ulike situasjoner!
I denne alderen så er jo barna på mange områder blitt mer selvstendig, men vi skal likevel gjøre barna bevisste på å passe på sine eiendeler og tenke ut gode løsninger og så er det ikke om å gjøre alt mulig så fort, men heller skikkelig den første gangen, så slipper man "mas" fra oss voksne så mye;)
Jeg skal snekre sammen en liten ukes-plan for de to neste ukene, så kommer det en full månedsplan for september etter hvert! så følg med på hjemmesiden!

​Egen sekk
Siden vi er på gult nivå i barnehagen så vil vi fortsette med tursekk hver dag og egen matboks. Skal dere spise frokost  i barnehagen så må dere ha med en egen matboks til det og en annen til lunsj. Mer oversiktlig for deres barn!
Frokost er da satt til 08.00- kommer dere etter 08.00 da SKAL barnet være ferdig spist.
Det er fint om dere også tenker litt på hva dere har i matpakken, det er fint med variasjon, alltid noe brødvariant( grov brød, polarbrød, knekkebrød) fordi det er noe som metter, til lunsj kan man også sende med middagsrester, frukt/grønnsaker eller drikkeyoghurt. Ønsker ikke yoghurt med skje, blir ofte mye søl av dette når vi er ute i skogen osv.
Til drikke er det beste at barna får med seg vann! tenkt på tennene til barna! Så er vann det beste tørstedrikken:)  

Solkrem
På varme dager så er det fint om dere har smurt barna fra morgenen av, send med solkrem i sekken( med navn) så kan vi smøre barna utover dagen!

Sykkel i barnehagen
Før sommerferien så var det slik at barna kunne ha med seg sykkel som man kan la stå igjen eller ta med fram og tilbake, det er opp til dere!
Jeg tenker at vi nå kan fortsette med dette ut august, så da er det mulighet til å ta med seg sykkel og sykkelhjelm til barnehagen om deres barn ønsker dette. Da vil dere være mulighet for planlagte sykkelturer og mer spontane i mindre grupper også! 

Da gleder vi oss til å komme i gang med det nye barnehageåret! og rimelig sikker på at barna gleder seg også;)

mvh Markus]]>
<![CDATA[Hei og hopp!]]>Sun, 14 Jun 2020 17:59:38 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/hei-og-hoppVeldig lenge siden det har blitt oppdatert noe på hjemmesiden. Tiden siden vi åpnet opp igjen har gått veldig fort. Tusen takk for samarbeidet gjennom denne tiden. Dere har vært kjempeflinke! Vi må selv si at det har gått veldig bra. Det er ingen tvil om at det har vært positivt for alle og delt oss, selv om det var ett savn at ikke alle kunne leke sammen og hvor dem ville. Vi nærmer oss normalen igjen, men fortsatt visse forholdsregler å ta. Vi kommer også til å fortsette med grupper innenfor kjernetiden. Vi gir heller ikke ut noen fastsatt plan og vi griper dagen som den kommer.

Litt praktisk til tiden frem mot ferien.

SYKLER
Det har vært spørsmål om sykler. Det er satt opp sykkeldager på månedsplanen som ble delt ut tidligere. I og med at vi er avdeling igjen, tenker vi at dere kan selv bestemme om barna skal ha sykkelen i barnehagen. Det hender seg at de vil sykle, og vi kan være impulsive å ta dem med på sykkeltur hvis det passer seg. Er det planlagt lengre turer for enkelte grupper, så gir vi beskjed.


VANNLEK
Vi er inne i en varmere periode, og tenker at det er greit å kunne avkjøle seg litt i løpet av dagen. Dere kan derfor ha liggende badetøy og håndkle. Det er greit å få sjekket de baggene som er i garderoben. Se til at det er nok skift og riktig klær for været.


SOLKREM
Vi ønsker at barna blir smurt med solkrem før dem leveres i barnehagen. Solkrem skal også ligge i tursekken.


FROKOST
Det er mulighet til å spise frokost frem til 8, ta med egen matpakke til frokost.


Tusen takk til foreldre som var med på Mattisrud. Hyggelig at så mange hadde mulighet til å være med!
Det nærmer seg skolebesøk og avslutning for skolestarterne også. Takk for tiden vi har hatt sammen med dere foreldre og barna. Lykke til med skolestart. Dere vet hvor dere finner oss, og vi blir glade for besøk 😊


Vi på Gamlestua ønsker alle en riktig god sommer!

Her er litt bilder som har blitt tatt den siste tiden
                                                          
]]>
<![CDATA[Hei alle sammen!]]>Wed, 25 Mar 2020 08:35:28 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/hei-alle-sammen

Da ble det sånn at vi må holde stengt til etter påske. Det er veldig rart med en tom barnehage, og vi håper at etter denne perioden vil den vanlige hverdagen være tilbake. Vi savner dere og barna!

Vi har ikke rukket å gjøre noen påskeforberedelser i barnehagen, og vi ser at mange får aktivitetspakke fra barnehagen. På grunn av at det kan foreligge smitte på gjenstander har vi derfor valgt og ikke sende noen materialer til dere. Vi legger ut noen tips til aktiviteter, men dette er opp til dere selv om dere vil benytte dere av. Det ligger også tips til skolestartere om hva dere kan jobbe med hjemme. Det kan fint brukes av de yngre også. 

Imens så gjør vi alt klart for å få barna tilbake. Vi pusser opp, rydder, lager materialer, baker og lager planer for barna deres. Da ligger alt til rette for en hverdag kun med fokus på barna, og det gleder vi oss til 😊

Vi vet at dere gjør en fantastisk jobb hjemme, og det er ikke noe unormalt at man kan få noen utfordringer i en sånn periode. Vi er tilgjengelige på dagtid, og mail kan dere sende døgnet rundt. Vi svarer når vi kan 😊 Har barna lyst til å snakke med oss, så kan vi avtale det.
Mail: Maren@livensveen.no
 
Håper at både store og små holder seg friske! Ha en riktig god påske og ta vare på hverandre.
 
Påskehilsen fra oss på Tiura

Tips til en nettressurs: www.salaby.no 

aktivitetsbingo.pdf
File Size: 250 kb
File Type: pdf
Download File

skolestartere_.pdf
File Size: 483 kb
File Type: pdf
Download File

]]>
<![CDATA[6. mars 2020]]>Fri, 06 Mar 2020 12:32:06 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/6-mars-2020Ei snøfylt uke er nå over på Tiurgruppa. Vi har fått akt, gått på ski og skøyter. Vi har vært på tur i skogen. Skolegruppe på tirsdag hvor vi leste i bok og hadde tema "former". Avsluttet uka med en super vinteraktivitetsdag med masse liv i skiløyper og akebakke! Takk for en fin uke! 
tiur_uke_11.pdf
File Size: 305 kb
File Type: pdf
Download File

]]>
<![CDATA[Ny mÃ¥ned og nye muligheter!]]>Mon, 02 Mar 2020 07:38:19 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/ny-maned-og-nye-muligheterVi er allerede i mars og akkurat i dag er landskapet vinterkledd. Vi på tiurgruppa har hatt mange fine vinteropplevelser i februar, til tross for litt kjedelig vær. Det har vært flere turer på Budor, med ski og akebrett, og vi har stått på skøyter og brukt spark både her på jordet og på Mosjøen. Vinteraktivitetsuka er redusert til en dag på Budor skistadion med hele barnehagen. Dette gleder vi oss til. Gi beskjed dersom du kan være med og bidra med skyss.
Heidi er dessverre sykmeldt. Maren er nå tilbake fra permisjon og går inn som pedagogisk leder for Heidi i hennes fravær. 
Vi fortsetter med aktivitetsgrupper og skolegruppe hos tiura og ser fram til en fin måned med gjengen. Vedlagt er ukeplan for uke 10 og månedsplan for mars.
mÅnedsplan_mars_tiur.pdf
File Size: 178 kb
File Type: pdf
Download File

ukeplan_for_tiurgruppa_uke_10.pdf
File Size: 518 kb
File Type: pdf
Download File

]]>
<![CDATA[12. februar 2020:]]>Tue, 18 Jun 2019 22:00:00 GMThttp://livensveen.no/tiurgruppa/june-07th-2019
Uke 9 Tiur
File Size: 193 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 8 Tiur
File Size: 160 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 7 Tiur
File Size: 253 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 6 Tiur
File Size: 219 kb
File Type: pdf
Download File

Februarplan Tiur 2020
File Size: 192 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 5 Tiur
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 4 Tiur
File Size: 214 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 3 Tiur
File Size: 148 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 2 Tiur
File Size: 415 kb
File Type: pdf
Download File

Månedsplan januar 2020
File Size: 436 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 51 Tiur
File Size: 420 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 50 Tiur
File Size: 157 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 49 Tiur
File Size: 151 kb
File Type: pdf
Download File

Desember 2019
File Size: 289 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 48 Tiur
File Size: 160 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 47 Tiur
File Size: 321 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 46 Tiur
File Size: 291 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 45 Tiur
File Size: 153 kb
File Type: pdf
Download File

November Tiurgruppa
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 44 Tiur
File Size: 138 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 43 Tiur
File Size: 150 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 42 Tiur
File Size: 201 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 41 Tiur
File Size: 177 kb
File Type: pdf
Download File

Oktober 2019
File Size: 207 kb
File Type: pdf
Download File

12. februar 2020:
Vi gleder oss til karneval på fredag og er veldig spent på hvor mange prinsesse-superhelt-brannmann-figurer vi møter fredag morgen :-) Bruk gjerne noe dere har hjemme fra før når dere kler dere ut. Det er også veldig fint å komme på karneval som seg selv. Vi ønsker at alle skumle masker og våpen ligger hjemme denne dagen, slik at vi ikke skremmer de små og hverandre unødig. Vi skal danse, feste, spise pølser og ha det gøy! Det er fint å "late som" og leke at man er noen annen eller noe annet for en dag - og heldigvis er vi de samme inni selv om vi har kledd oss ut!
Snø og vinter har vi ikke hatt så mye av i det siste, så vi prøver å komme oss opp i høyden til ski- og akeføre så ofte vi kan. Vi har besøkt Budor og Savalsætra og jammen ble det ikke en fin tur på beina til Sletthellkoia også. Turer blir det mer av, så overhold kjernetida, 09.30-14.00 og kom aller helst ferdig påkledd etter kl.09.00. 
Uke 8 er vinterferieuke for skolene i Løten og vi samarbeider mye med Ekornbarna både på turer og aktiviteter denne uka. Spontanitet er viktig i tillegg til ukeplanen. Husk at den er  veiledende og at vær og føre og muligheter den aktuelle dagen styrer dagsrytmen vår på Tiurgruppa.

22. januar 2020:
Vi er midt i fiskesprell-uka og "Kropp, bevegelse, mat og helse" står i aller høyeste grad i fokus hos Tiurgruppa. Vi smaker på og spiser fisk og lager fisk som skal få bo i et akvarie på avdelingen. Vi går på ski og aker på Budor, leker på isen på jordet og i skogen og utfolder oss i Løtenhallen. Kroppen får både god mat og masse aktivitet, samtidig som vi får være både kreative og undersøkende. 
Skolestarterne har lært masse om blant annet hummer da vi besøkte Knutstad og Holen i Hamar. Og tenk at kaviar kommer fra fisk! Men under isen på jordet vårt er det ikke fisk, altså ;-) 

15. januar 2020:
Vi er midt i januar og turene til Løtenhallen er i gang. Selv om det ikke er så kaldt ute så er det fint å kunne utfolde seg fysisk i hallen nå når det er så glatt ute. Ellers leker vi i hamninga og skogen.
I uke 4 arrangerer vi "Fiskesprell"-uke. Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram der barnehage og skole jobber for å spre sjømatglede, og gjøre sjømat til et naturlig valg for barn og unge. Vi serverer mer fiskepålegg til brødmaten og vi har fiskekoldtbord og fiskeretter hele uka. Vi snakker om fisk og lærer navnet på noen også. 
Skolegruppa lurte i uke 3 på om fisken kunne lage spor. Kanskje vi finner ut mer om det. Tordag den 16. reiser skolegruppa til Knutstad&Holen på Hamar og henter en stor fisk vi har bestilt. Kanksje de har noe spennende i fiskedisken den dagen også!
De som vil kan lese mer om fiskesprell på  https://fiskesprell.no/

Fiskesprell er en del av barnehagens arbeid med rammeplanen i barnehagen og fokuset er spesielt på fagområdet "kropp, bevegelse, mat og helse".

Dersom noen har eller kjenner til ei wokpanne eller to som Tiurgruppa kan ta over så blir vi glad. Vi skal bruke den på tur. Transportpulk og sykkeltralle er også interessant dersom noen vet om noe slikt.


8.januar 2020:
Denne perioden jobber vi mye med disse fagområdene fra rammeplanen:
Spor og sportegn = Antall, rom og form, kropp,bevegelse, mat og helse og natur, miljø og teknologi.
Snø og is: kunst, kultur og kreativitet, natur, miljø og teknologi og antall, rom og form.
Løtenhallen: kropp, bevegelse, mat og helse og nærmiljø og samfunn.
I tillegg jobber vi med kommunikasjon, språk og tekst når vi leser om SVK, tegner og lekeskriver og leker med bokstavklossene våre. Vi filosoferer og er innom fagområdet etikk, religion og filosofi hver dag når vi leker sammen og forholder oss til dyra og hverandre.


2.januar 2020:

Godt nytt år til alle sammen! 
Januar starter med mildvær og lek i snøen. Etterhvert skal vi gå på sporjakt i skogen og rundt barnehagen. Vi skal finne spor og lage spor. Is og snø tas i bruk til lek og læring og vi skal se hva vi kan lage sammen. Været bestemmer om vi får is, vann eller snø å boltre oss i.
Uke 4 er fiskeuke. Da snakker vi om fisk, ser på fisk og smaker på fisk. 
Fra og med uke 3 blir det turer til Løtenhallen. Vi samarbeider med Ekornbarna og alle får tilbud om 5 turer i hallen.
​Vi minner om planleggingsdag 31.januar. 


17. desember:
Det nærmer seg! Det nærmer seg julaften, julemarked og nissefest. Og Nils Nisse nærmer seg å finne rødfargen sin. Rekker han det før den store dagen?


11. desember:
Vinteren byr på kulde, snøvær, mildvær og ikke minst ski-og akelek! Hurra for det! Dagene blir brukt på jordet og i skogen og vi hører at med  hjelp fra gode venner så kommer Nils Nisse stadig nærmere rødfargen sin! Juletreet vårt blir pyntet med en ting fra adventskalenderen hver dag. Det er stas å bli trukket ut.
Årets Lucia og hjelpere/reserver er bestemt ved hjelp av loddtrekning. Alle skolestarterne har fått viktige jobber i forbindelse med Lucia-toget 13.desember og 19.desember på julemarkedet.
​Vi gleder oss!20. november:
Endelig skinner sola etter flere bløte dager med sludd og regn. Regntøyet har fått luftet seg igjen og alle snømenn, snøborger og skiløyper er smeltet. Vi finner på andre ting både ute og inne. Vi tegner og maler både på små og store ark. I tillegg utfolder vi oss med lim og glitter. Dette er julehemmeligheter som dere får se på julaften :-) 
Mandag 25.november er siste morgenen vi spiser frokost i lavvoen i 2019. Nå tar vi frokosten inne til ei god stund ut i 2020. I desember blir det lysfrokost og så håper vi å kose oss ute i fint vintervær når frokosten er spist. 
I desember skal vi lese om Nils Nisse og rødfargen som forsvant. Vi har noen planer til julegaver og tradisjonen tro lager vi blant annet tomatsild til julemarkedet vårt.
Torsdag 21.november reiser Stian og noen flere Tiurer til slakteriet og henter svinekjøtt etter Laila og Knut. Torsdag 5.desember skal skolestarterne se forestillingen "Lussi" på Hedmarksmuseet på Hamar. Følg med på månedsplan, ukeplan og oppslag på avdelingen, for i desember har vi mange planer ;-)
"Kunst, kultur og kreativitet" er fagområdet for denne perioden. Juletradisjon er sentralt, sammen med farger og former. I tillegg snakker vi naturlig om det å "være snill" med hverandre, spesielt i forhold til advent og jul. Nils Nisse har også dette som tema. Han får hjelp av gode venner i hele desember. Slik kommer vi også inn på etikktemaet i fagområdet som heter "Etikk, religion og filosofi".De andre fagområdene fra rammeplanen er med oss hele tiden også i november og desember: vi øver språk og tekst når vi synger og leser, vi er motorisk aktive hver dag, vi smaker julesmaker, både sild og kaker, vi teller og ser på former  når vi tegner og dekorerer. Vi reiser ut og besøker miljøer rundt barnehagen og vi tar i bruk naturen når vi lager julegaver og forbereder julemarked.  På denne måten er vi innom alle fagområdene fra rammeplanen.      


​6. november:
Takk for konstruktive foreldresamtaler. Si i fra til oss dersom dere lurer på noe annet eller noe mer.
Torsdag 7.november vil vi gjennomføre kartlegging i barnehagen i forbindelse med Kultur for læring. Noen av barna vil også gjennomføre kartleggingen dagen etter og i dagene omkring. Barna får spørsmål om trivsel og lek i barnehagen og svarer med smilefjes. Smilefjesene er presentert for dem på forhånd.
Kulda har kommet til Livensveen og ungene trenger vinterklær i barnehagen. Regntøy, regnvotter og støvler kan tas med hjem slik at det blir plass til varmere utstyr. Send barna i ullundertøy, så er de mer selvstendige i påkledningsprosessen.
23. oktober:
Høsten har blitt mørkere og mørkere for hver uke og nå gleder vi oss til å se om det blir litt lysere i lavvoen når vi skal ha frokost der første mandagen etter at vi har "flyttet klokka". Vi fortsetter i utgangspunktet med lavvofrokost på mandager ut november. Kom ferdig påkledd!
November er for oss tid for å starte forberedelser til advent, jul og julemarked. Vi har lært noe om farger de siste ukene som vi vil ta med oss inn i juleforberedelsene. Det blir jo en del hemmeligheter men tradisjonen tro så blir det også produksjon av tomatsild til julemarked. Vi ønsker oss små, rene og etikettfrie glass. Som dere skjønner så blir "kunst, kultur og kreativitet" et viktig fagområde fra rammeplanen denne perioden. Jul og adventstid har mange tradisjoner også i Livensveen. Alt fra adventssamlinger, produksjon av julegaver og julegodt, slakting av julegris og pynting av juletre vil stå på planen i desember. Og fram til da så bruker vi høsten til turer, lek, forberedelser, lesing, bygging og morro.
God november!

16. oktober:
Nettsida ville ikke la meg legge til ny ukeplan denne uka, så derfor ble uke 40 slettet og erstattet med uke 43.


9.oktober:
Tider for foreldresamtaler henger på døra i gangen fra og med torsdag. Der opplyses det om hvem som skal ha samtale med Markus og hvem som skal ha med Heidi. Skriv dere på så fort som mulig!
Lista for Heidi sine tider ligger øverst her for de som vil ta en titt hjemme.

Takk for godt oppmøte og en hyggelig høstfest! 


2.oktober:
Dere kan nå finne bilder fra blant annet brannvernuka på nettsida her til venstre.
Fredag blir det en varslet brannøvelse der vi prøver røykvarsleren og vi håper på besøk av Stian med brannbilen.
På foreldremøtet 23.september informerte vi litt om mattilbudet vi har når vi er på tur på mandager. Vi ønsker å tilby barna variert bålmat med høyt innslag av grønnsaker og  fisk. Det betyr at det kan være lurt å ta med litt ekstra brødskive eller annet som "nødmat" i barnas turmatpakke denne dagen. Vi setter ikke noe krav til at barna skal spise opp det vi lager, men vi vil at alle smaker på. Og da kan det hende vi må ha noe reservemat for å bli mette.
For å begrense tiden vi bruker til opprydding og oppvask så diskuterte vi på foreldremøte muligheten for at barna selv hadde med seg turasjett/bolle og bestikk i sekken. Vi ønsker å prøve dette og ber derfor om at tursekken i tillegg til matpakke, sitteunderlag, drikke til hele dagen og ekstra votter nå inneholder turasjett og bestikk! Påminnelse kommer på ukeplan. 
Foreldresamtaletider kommer som nevnt under.

29.september:
Datoer og tider for foreldresamtaler kommer så fort vi har tilgang på turnus for de aktuelle ukene. 4 barn skal ha samtale med Markus. 14 barn med Heidi. På grunn av personvernlov i forhold til hva som publiseres på nett vil fordelingen kun vises på liste i gangen.


25.september: 
Endelig litt bilder på nettsida!

Vi har nå høst både i og rundt barnehagen. På foreldremøtet fikk dere et innblikk i alt ungene har vært med på å lage i skogen. Det er der vi bruker det meste av tida vår. 

Skolegruppa er i gang med lesing av SVK-boka og ellers lekende tilmærming til alle begrepene som er viktig å ha litt kjennskap til før skolestart. De vil få et ark med seg hjem der dere ser hva vi jobber med.

Ellers vil vi jobbe med vennskap gjennom hele året. Vi har snakket mye om at det er fint å være venner, men ikke alltid like fint for alle å kalle noen for bestevenn! Vi prater også mye om hva som er fint å si til andre og vi har laget en plakat på kjøkkendøra vår der ungene har sagt fine ting de kan gjøre sammen med vennen sin!

3. oktober blir det høstfest i barnehagen. Sett av litt ekstra tid denne ettermiddagen. 
Månedsplan for oktober kommer nå og der ser dere litt av hva vi skal gjøre utover høsten. Vi starter med brannvernuke neste uke. Det blir spennende.
Tiur uke 39
File Size: 154 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 38 Tiur
File Size: 274 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 37 Tiur
File Size: 213 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 36 2019 Tiur
File Size: 182 kb
File Type: pdf
Download File

September Tiur 2019
File Size: 183 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 35 Tiur
File Size: 247 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 34 Tiur
File Size: 238 kb
File Type: pdf
Download File

Månedsplan august Tiur
File Size: 202 kb
File Type: pdf
Download File

Uke 33 Tiur
File Size: 228 kb
File Type: pdf
Download File

19 september 2019:
Skolestarterne er i gang med "skole-forberedende" aktiviteter. Dette foregår både ute på tur og inne. I dag har vi vært på skattejakt i skogen og sammenliknet og øvd på romfølelse og gjenkjenning. Vi har drevet med matte - eller antall, rom og form som Rammeplan for barnehagen kaller det. Vi har lest de første 2 kapitlene i boka "SVK" av Roald Dahl. Skolestarterne insisterte på å få lekse: så da ble de bedt om å ta med seg ei tom 1 1/2 liters brusflaske fra hjemme. Den skal vi bruke i brannvernuka som er uke 40.

28. august 2019:
Frokost i lavvoen mandager!


Fra og med 9. september vil vi fortsette med frokost i lavvoen hver mandag kl 07.30. Kom ferdig påkledd til en dag i skogen. Støvler er ofte det beste. Kommer du før 07. 15 kan du ta av deg det ytterste kleslaget da vi er inne på Nystua før vi går til skogs.  Vi går direkte fra lavvoen på tur, så ta gjerne med tursekken med en gang. 

Fra og med uke 36 vil Markus være sammen med Tiurgruppa hver onsdag når Heidi har ped. tid. Han vil også være sammen med oss torsdager i Stian sin vaktuke. Han vil ha det pedagogiske ansvaret for enkeltbarn i tillegg til ansvar for avdeling og pedagogiske planer når han er tilstede.


14. august 2019:
Månedsbrev for august og september.

Tema høst:
Sensommeren og høsten har kommet til Tiurgruppa. Vi etablerer den nye barnegruppa med å bli kjent med hverandre og hvem vi er. Hvordan vil vi at en god venn skal være? Hva er fint å si til hverandre og hvordan viser vi respekt for hverandre og for dyra på småbruket og i skogen omkring oss? Vi steller godt med grisen, hønene og de andre dyra på småbruket og vi setter opp viltkamera i skogen. Kanskje får vi se både rev og rådyr på bilde? Etter hvert er det tid for jakt. Vi snakker om jakt og hvilke dyr det jaktes på og hvorfor. Kanskje får vi ta en titt på Stian sin fangst av fugl. (Fagområde fra Rammeplan for barnehager: Etikk, religion og filosofi, Natur, miljø og teknologi, Nærmiljø og samfunn)

Vi høster fra både kjøkkenhagen og skogen og lager god mat og godsaker av det vi finner. Vi arrangerer høstfest og tilbyr lokale smaksprøver. I barnehagen hesjer vi høy som både gris og kanin kan nyte godt av gjennom høsten og vinteren. I nabolaget rundt barnehagen er det åkrer, skog, hamning og hus. Hva skjer rundt oss nå når det blir høst? Hva driver traktoren på jordet med? Og hva skal vi gjøre for å forberede hus, dyr og folk til vinteren? Hva gjør dyra i skogen? (Fagområde fra rammeplan for barnehagen: Kropp,bevegelse, mat og helse, Nærmiljø og samfunn)

I skogen og i hamninga skal vi klatre, hoppe, krype og bygge. Vi får trent kroppen vår på alle måter mens vi leker i terrenget. Å bli trygg på egen mestring og bli kroppslig kompetent gir et godt grunnlag for all læring. (Fagområde fra rammeplan for barnehagen: Kropp, bevegelse, mat og helse)

Det er mange ord og begreper vi skal stifte bekjentskap med gjennom turer i skogen og arbeid på småbruket. Skogsturene vil også lære oss å bli glad i naturen slik at vi ser verdien i å ta vare på den både nå og når vi blir voksne. Vi plukker alltid med oss vår egen søppel og finner vi noe som andre har kastet fra seg, så tar vi med det også. Slik er vi med på å holde naturen rundt oss ren og trygg for dyr, fugler og planter. (Fagområde fra rammeplan for barnehagen: Nærmiljø og samfunn, Språk, tekst og kommunikasjon, Natur, miljø og teknologi)

Vi skal telle alt vi finner og vi teller hverandre når vi er på tur. I skogen rundt oss fins det etter hvert mange farger og former og vi lager mønster og sorterer. Kanskje kan vi ta bilder som vi bruker når vi er tilbake i barnehagen. Da kan vi lage fine ting av naturmateriale og vi husker lettere det vi har opplevd slik at vi kan snakke om det sammen. (Fagområde fra rammeplan for barnehagen: Kommunikasjon, språk og tekst, Antall, rom og form, Kunst, kultur og kreativitet)

Denne perioden kommer vi ikke til å prioritere sykling i barnehagen, så syklene kan dere ta med hjem.

Vi skal være mye sammen på gruppa, både her i barnehagen og på tur, slik at vi blir godt kjent og lander i gode rutiner. Sensommeren og høsten er ei travel tid på småbruket, så vi har nok å gjøre av praktiske ting. Dyra skal stelles, kjøkkenhage og potetåker skal høstes og høyet skal inn. I skogen og på buskene finner vi bær som vi bruker i matlagingen og vi skal lese, synge og øve oss på tall og telling.


12. august:
​Velkommen til nytt barnehageår på Tiurgruppa. Vi ønsker nye og "gamle" Tiurer hjertelig velkommen og gleder oss til mye morro sammen både i barnehagen, hamninga og i skogen! Disse første dagene bruker vi til å få gruppa til å "sette​" seg. Vi jobber med gruppetilhørighet og leker og har samlinger og aktiviteter sammen slik at alle blir godt kjent med oss voksne og trygge på oss og gruppa. Månedsplan for august vil komme i løpet av uka.
mvh
Heidi og resten av de voksne Tiura
]]>