<![CDATA[Livensveen Gårdsbarnehage - Nyheter fra Livensveen]]>Fri, 20 Nov 2020 11:32:10 +0100Weebly<![CDATA[Julegleder]]>Thu, 19 Nov 2020 10:02:12 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/juleglederKjære foreldre i Livensveen.
 Det nærmer seg jul i dette annerledesåret. Vi er fremdeles på gult smittenivå, og følger retningslinjene for smittevern strengt. Barna merker nok ikke mye til det i sin hverdag, foruten ekstra håndvask og at de ikke kan være sammen på lekeplassen. For de er det gode dager i varierende høstvær med ulike artige og spennende aktiviteter.
 
Vi har, som forventet dessverre, hatt noe sykefravær blant de ansatte denne høsten. Det er flere årsaker til det, både lav terskel for å holde seg hjemme ved forkjølelse og høy belastning over tid merkes. Heldigvis har vi fått inn gode vikarer som har vært positive tilskudd til barnehagen. I den forbindelse vil jeg gjerne skryte av personalet, som strekker seg langt for å se hvert enkelt barn og gi de gode dager med lek og læring.
 
Vi hadde i utgangspunktet ønsket å ha en foreldrekveld per avdeling før jul. Nå ser vi at det er økning i smitte over hele landet, og vi velger, i samråd med SU, og ikke arrangere foreldreaktivitet på nåværende tidspunkt. Desto viktigere blir det å ha hyggelige, stressfrie dager med barna i barnehagen før jul. Vi lager noen julehemmeligheter, har adventsstund, hører på musikk og koser oss. Før jul vil vi ha nissefest med grøt og nissebesøk og en julelunsj. Det blir trist å ikke se Luciatoget komme ut fra hamninga i år, men vi har det til gode.
 
Ellers takker vi igjen for samarbeidet dette året og ønsker dere alle en fin førjulstid.
 
Med vennlig hilsen
 
Ane Cecilie
 
PS: Jeg snakker sjelden om barnehageøkonomi med dere som er kunder, men jeg ønsker å gjøre dere oppmerksom på regjeringens forslag om å kutte i tilskudd til de private barnehagene. Vi får tilskudd basert på hva kommunen brukte på egne barnehager to år tidligere. Det betyr at det blir et etterslep i finansiering dersom det skjer endringer, som for eksempel økt bemanningsnorm. Tilskuddet er gitt som et driftstilskudd per barn over og under tre år, samt pensjonstillegg. Det er det sistnevnte regjeringen kutter i, da de hevder private barnehager brukte mindre penger på pensjon enn tildelt i 2016. I ettertid har de fleste barnehager fått bedre pensjonsavtaler for sine ansatte og et kutt i inntektene vil gjøre det økonomisk vanskelig å drive privat barnehage. Dette oppleves som et hån mot viktige aktører som gir gode tilbud til barn og foreldre over hele landet, spesielt i et år hvor vi har brukt mye ekstra midler på å bemanne opp kohorter, betalt pauser ansatte ikke har fått og hatt økt fravær. Konsekvensene er i første omgang at det ikke er mulig å bemanne opp ved fravær, noe som vil slite på de som er i barnehagen og gi et dårligere tilbud. I ytterste konsekvens er det ikke mulig å drive privat barnehagen dersom finansieringen ikke er lik som i de kommunale barnehagene. Dette til informasjon med et lite hjertesukk.
]]>
<![CDATA[Der for grisene!]]>Wed, 11 Nov 2020 15:08:10 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/der-for-griseneDet nærmer seg slutten av november og den tiden da grisene i Livensveen forlater oss. Vi snakker mye med barna om at nå har vi gitt god mat til Peppa og Georg gjennom høsten, og nå kommer de til å gi oss god mat tilbake. 

Det er en prosess å få grisene til å gå ombord i lastebilen fra Nortura, og det skaper mye artig lek for barna resten av dagen. Da er noen barn bonde som går og lokker med mat, mens noen er grisene, som gjerne rømmer både hit og dit. 
Vi fikk begge av gårde og ser fram til mye god mat i Livensveen gårdsbarnehage fremover. 


]]>
<![CDATA[Brannmann Stian!]]>Wed, 30 Sep 2020 10:26:17 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/brannmann-stianDenne uka har vi hatt brannvernuke i Livensveen. Da har vi hatt spesielt fokus på hva vi skal gjøre hvis det begynner å brenne. Vi er så heldige å ha en brannmann i barnehagen og det er stor stas når han kommer med brannbilen til barnehagen!

]]>
<![CDATA[Referat fra foreldremøtet 29.september 2020]]>Wed, 30 Sep 2020 09:47:03 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/referat-fra-foreldremtet-29september-2020
Vi startet møtet på tunet i duskregn. Her presenterte alle ansatte seg, før Ane Cecilie og Stian presenterte noe felles informasjon. Deretter fordelte samlingen seg på de ulike avdelingene, hvor ped.ledere var ansvarlig for mer informasjon og det var rom for innspill, spørsmål og tilbakemeldinger. 
Ane Cecilie informerte om:
1. Årsplanen. Her finner dere informasjon om tema, metoder, tanker rundt pedagogikken, samt praktisk informasjon og viktige datoer. Alle har fått et eksemplar og planen ligger også på hjemmesiden. Det gjør ingenting om dere leser og hører på sanger fra Hakkebakkeskogen hjemme også:)
2.Kort om bemanning: Marius forlater oss for et år i Tromsø. Det betyr litt forandring på avdelingene, hvor Hanne G kommer inn sammen med Maren, Hege og Turid hos Bjørnungene. Ida og Jeanette får mer tid med Revungene. Eller er det stabile avdelinger og kjente ansatte. 
3. Gult nivå: Dette er informert om tidligere, men i korte trekk så handler det om friske barn, håndvask og noe redusert åpningstid. 
4. Sykdom: Vi har lavere terskel for å sende barn hjem med dårlig allmenntilstand eller tegn til sykdom. Dette gjelder også ved magesyke. Vi setter pris på at foreldre også har lavere terskel for å holde barna hjemme og imøtekommer samarbeid rundt dette. 
5. Dyrestell: Stian informerte om at vi har lettstelte dyr og at fjøsstell fordeles med en uke på hver avdeling. Han minnet om at det var mulig å melde seg for mating av dyrene i helgen, et tilbud mange setter pris på. 
6. PARKERING: Husk å rygge inn når du ankommer barnehagen og ALLTID ta ut nøkkel, skru av tenning. Reduser hastigheten! 
7. Sikring i bil: Her er de fleste gode, men vi minner om at det er viktig med riktig sikring av barna i bilen. 
KRISTIN STUAN ble valg som ny foreldrerepresentant. 
Takk for møtet!
​  
]]>
<![CDATA[Snart foreldremøte]]>Wed, 23 Sep 2020 13:33:57 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/snart-foreldremteI Livensveen gårdsbarnehage har vi tradisjon for å arrangere foreldremøter ute på turplassene. Det skal vi gjøre i år også, med noen få endringer på grunn av smittevern. Denne gangen kan vi dessverre bare invitere en voksen per barn, med mindre foreldre har delt omsorg. 
Normalt ville vi blandet foreldre fra ulike avdelinger på grupper, men i år holder vi oss avdelingsvis etter en felles oppstart på tunet.  
Det blir rom for å motta informasjon og for å stille spørsmål til de som tilbringer dagene med barna, og det er også mulig å komme med innspill vi kan ta med oss videre. 
Møtet finner sted på tirsdag 29.september klokka 18.00. Ta med en kopp til kaffe eller te, sitteunderlag og kle deg etter været. 
Vi ser fram til et hyggelig møte! Velkommen!

]]>
<![CDATA[Peppa og Georg vil ha helgebesøk]]>Wed, 09 Sep 2020 13:23:37 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/peppa-og-georg-vil-ha-helgebeskOg gjerne litt mat også.. Dette har vært et populært tilbud til foreldre og her er det først til mølla. Har du lyst til å ta med barnet ditt, så det kan vise deg barnehagen sin i fred og ro, og samtidig gi mat til grisene, kattene, hønene og kaninen? Skriv dere opp på lista som personalet på lekeplassen har. Dere kan gjerne ta lunsjen i gapahuken eller gå en tur i skogen og se på turplassene vi har utenfor gjerdet. Velkommen til gards!

]]>
<![CDATA[Rødt lys...]]>Wed, 02 Sep 2020 14:29:46 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/rdt-lysBrått gikk vi fra gul smitteberedskap til rød. Det innebærer mindre grupper og mindre samarbeid mellom gruppene. Dagene med rød beredskap er roligere, med mindre avbrytelser og færre å forholde seg til. Samtidig kan det være mer krevende for personalet når samarbeidsmulighetene forsvinner. 
Denne gangen hadde vi erfaring med kohorter, så oppmøtested, alternativt innested, tursekker og rutiner kom fort på plass. Denne gangen er det mer utfordrende at vi er i en sesong der mange blir forkjølet, snufser og har vond hals - både barn og voksne. Foreldrene har lav terskel for å holde barnet hjemme, personalet har lav terskel for å sende barnet hjem, men verst er det at ansatte som normalt ville gått på jobb  være hjemme med vanlig forkjølelse. 
Dette gjør oss mer sårbare, også med tanke på at personalet ikke kan rullere på de ulike gruppene. 

Tusen takk for at dere foreldre i Livensveen er forståelsesfulle og spiller på lag med oss - det gjør alt så mye enklere! 

]]>
<![CDATA[Nytt barnehageår og ny årsplan]]>Thu, 20 Aug 2020 11:54:29 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/nytt-barnehagear-og-ny-arsplanPicture
​Da er vi endelig skikkelig i gang etter sommerferien. Barna har møtt opp på sine nye avdelinger og noen har sine aller første dager i barnehagen. 
Vi er på gul beredskap i forhold til smittevern, noe som begrenser oss noe i forhold til samarbeid på tvers av avdelinger, mattilbud og åpningstid. Alt dette kan dere lese mer om på siste side i årsplanen.
I år skal vi bli godt kjent med Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen. Det gleder vi oss til og sammen med Klatremus skal vi leke, danse, tegne, male, synge, telle, liste oss og være både mus, ekorn og skummel rev. Kanskje vi får besøk av bestemor skogmus?

Vi har to kohorter (grupper); Revunger, som er under tre år, er en kohort. Bjørnunger og Tiurer er en kohort, men deles i to grupper utenom kjernetid. Dette sikrer god bemanning gjennom dagen.
Ta dere tid til å lese årsplanen. Har dere spørsmål, er det bare å sende epost til ane.cecilie@livensveen.no eller spørre på avdelingen.aarsplan_livensveen_202021.pdf
File Size: 1018 kb
File Type: pdf
Download File

]]>
<![CDATA[Refleksjoner rund barnehagen i unntakstilstand]]>Wed, 01 Jul 2020 14:23:43 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/july-01st-202015.august 2020 er det akkurat 15 år siden Livensveen gårdsbarnehage åpnet dørene for først gang. Det har vært 15 spennende, lærerike år med et småbruk fylt av barnelatter, aktivitet og engasjement. Denne våren har virkelig vært noe utenom normalen og jeg har lenge tenkt på å sette ord på de tankene jeg har hatt om barnehagen i unntakstilstand. Uten forvarsel ble alle barnehager i landet stengt på dagen den 12. mars.  Det var en rar stemning da foreldre hentet barn, klær og utstyr denne ettermiddagen. Spørsmålene var mange: Når sees vi igjen? Hva gjør vi når det er stengt? Hva med de med samfunnskritiske roller? Må personalet være hjemme eller kan vi jobbe sammen? 
Det ble ikke ferie for personalet selv om barnehagen var stengt. Vi fordelte oppgaver og tok hensyn til smittevern. Vi hadde barn her stort sett hele perioden, og tilrettela for disse. Andre ansatte tok på seg vedlikeholdsoppgaver; hele Gamlestua ble malt inne, lister og karmer ble malt på Nystua, Bryggerhuset ble malt, kjøkkenet ble vasket ned, ny hønsegård bygd og det ble bakt pizzasnurrer og rundstykker til fryseren bugnet. Det ble til og med strikket og heklet figurer til samlinger, og bursdagkroner for resten av året ble produsert. 
Alle fikk også hjemmeoppgaver i denne perioden. Vi planla og delte ideer til samlinger, oppdaterte oss faglig rundt språkutvikling og samarbeidet digitalt om planlegging for grupper og enkeltbarn. Det sies at det er i krisetider at evnen til å skape noe nytt er størst. Det tror jeg på, og jeg mener bestemt vi gikk ut av denne perioden med et større samhold som personale. Alle hadde følt på ansvarsfølelsen og bidratt for å gjøre det beste for en god arbeidsplass.
Etter fire uker varslet myndighetene at barnehagene skulle få god tid til å forberede oppstart med «strenge smitteverntiltak». Veilederen kom torsdag den 16.april etter arbeidstid, og ga oss i realiteten en arbeidsdag til å tilrettelegge for deling av grupper, økt fokus på renhold, endret arbeidstid og kartlegging av foreldres behov for barnehageplass. Samtidig skulle vi gjøre oss noen tanker om innholdet i barnehagehverdagen, for barnehagen er tross alt ikke et oppbevaringssted eller kun tilsyn; barnehagen er et pedagogisk tilbud – det første steget i utdanningsløpet. Vi har et spesielt ansvar knyttet til barn lek, læring og danning, og vi skal støtte barn i deres utvikling. Det er et stort ansvar, og det det er krevende når en ansatt alene har en gruppe hele dagen hele uka. 
​Vi har alltid vært opptatt av å dele i små grupper i hverdagen. Nå var vi pålagt dette, og skulle også prøve å lage grupper basert på tiden foreldre hadde behov for barnehageplass. Med noen små endringer andre uke, fikk vi gode grupper med barn som leker godt sammen. Det var viktig for oss å gi de som skal på skolen til høsten en fin siste vår i barnehagen. Vi klarte å samle de på en gruppe, og de har hatt mange fine turer, sykkeluker, besøk på skolen, hyggekveld og formell avslutning – og de går til skolen med et styrket samhold.
De pedagogiske lederne hadde sine egne små kohorter  i hverdagen, og følte nok at de mistet litt helheten, men erfarne fagarbeidere fulgte opp. Et personalmøte på kveldstid første uka ga oss verdifull tid til refleksjon, idemyldring og støttespill. 
Vi er heldige i Livensveen gårdsbarnehage! For det første har vi personale som er vant til å være ute med barn hele dagen. I tillegg har vi store områder med mange tilrettelagte turplasser. Vi har hengekøyer og tursekker, og vi trives ute. I tillegg har vi mange «søke ly-plasser» ved behov; lavvo, sommerhus, grillhytte, «smørebu», gapahuk, låve og superhuk – og det er uten å nevne husene hvor avdelingene holder til. Vi har også foreldre som verdsetter at vi er mye ute og bidrar med tilrettelegging i form av klær, skift, tursekker og solkrem. 
Den første uka var bare gull! Vi hadde strålende vær, flotte dager med små grupper rundt i skogen. Visst er det utfordrende å jobbe alene med en gruppe hele arbeidstiden, men det gir også muligheter vi kanskje går glipp av i det daglige. I små grupper ser vi hvert enkelt barn bedre. Barn som til vanlig kan være stille i større grupper, kommer mer frem og utrygge barn virker tryggere. Flere ble sett og hørt, og med maten i tursekken ble det større rom for impulsive turer.
Andre uke startet med snø og sludd og idyllen ved å være ute hele tiden ble utfordret. Vi endret litt på gruppesammensettinger og fikk sikret et fast inneområde til hver kohort og uka gikk som smurt. Igjen; all ære til positive foreldre og ansatte!
Nå er vi på gult nivå. Det gir rom for større grupper og mer samarbeid. Vi må fremdeles holde på avdelingsvis kohorter og begrense samarbeid på tvers av avdelinger. Vi må også fortsatt ha økt fokus på renhold og mye tid ute. Lista er lavere for når vi sender barn og ansatte med forkjølelsessymptomer hjem. Per i dag vet vi ikke hvordan det fungerer ved oppstart til høsten.
Det vi vet er at vi tar med oss erfaringene fra denne våren inn i neste barnehageår. Dette er noen av de positive erfaringene personalet listet opp etter jobbing i kohorter:
*Kommer tettere på barna og foreldrene i gruppa
*Kan utforske mer, lettere å være impulsiv.
*Blir bedre kjent i små grupper. Ser hvert enkelt barn inne i gruppa
*Ungene har egne sekker
*Vi er ute og får brukt områdene våre
*Danner gode relasjoner barn-barn, barn – voksne, tettere bånd
*Får jobbet intenst med «ting å utfordre barna på»
*Mindre konflikter, mindre stress, mindre ting som må gjøres
*Mye fin rollelek mellom alle barna
*De stiller/rolige barna blomstrer
*Engasjerte voksne, må være med barna
*Færre leker bidrar til at barna bruker fantasien sin i lek, er kreative
*Bra for grovmotorikken
*Forutsigbart for barna, vet hvem de skal være med
Når det er sagt, er det ikke tvil om at våren har krevd sitt av personalet. Det har vært lite rom for pauser i hverdagen i denne tiden. Arbeidstiden er åtte timer, og det er åtte timer hvor du er pålogget hele tiden, som eneste voksne på en gruppe. De pedagogiske lederne har ikke hatt planleggingstid. Likevel har det vært gjennomført foreldresamtaler, overgangssamtaler og møter med andre instanser.
Vi har behov for mer samarbeid, både i hverdagen og for barnehagen som helhet. De voksne i barnehagen leker ikke bare med barn, selv om det er viktig. De er faglært personell som har kunnskap om den jobben de gjør i møte med barna. De er Bevisste, Engasjerte, Synlig og Trygge i møtet med barna, og det krever at de holder seg faglig oppdatert, at de får reflektert sammen med resten av personalet og at de får gode rammer til å gjøre jobben sin.
Jeg er mektig imponert over hva de har prestert denne våren, og jeg unner de alle en riktig god sommerferie. Jeg er sikker på at vi tar med oss det beste fra kohorttiden inn i nytt barnehageår til høsten, det sekstende året for Livensveen gårdsbarnehage.
Takk for samarbeidet og god sommer!
Varme avstandsklemmer fra Ane Cecilie
]]>
<![CDATA[Snart sommerferie, men fremdeles aktivitet!]]>Tue, 30 Jun 2020 13:02:08 GMThttp://livensveen.no/nyheter-fra-livensveen/snart-sommerferie-men-fremdeles-aktivitetNå har vi hatt noen fine uker med varmt vær, vannkrig og shorts. En regnskur i ny og ne, men stort sett varmt og godt. Det nærmer seg sommerferie for de fleste, men det bremser ikke aktivitetsnivået i barnehagen. Her lekes det hele dagen, kun med nødvendige matpauser og en liten hvil for de minste. 

Vi har hatt fire små kopplam å passe på denne våren. De får melk tre ganger om dagen, og det er en populær aktivitet for barna, som de tar på største alvor. Nå vokser lammene seg større og spiser mer gress, så snart skal de ikke få mer flaske - til glede for de som er ansvarlig i helgene:) 

Vi ønsker alle en riktig god sommer, og lykke til dere som skal begynne på skolen til høsten. Vi vil savne dere.
]]>